Foto SkyShowtime

Da filmen ’She Said’ havde premiere i 2022 fik den glimrende anmeldelser, men blev ikke ligefrem en publikumssucces. Den fortæller historien om nogle af de journalister, der fik sandheden om Harvey Weinstein frem i lyset og ændrede verden.

Vi kender nok alle historien om produceren Harvey Weinstein, der i årevis havde haft et offentligt ry som en gedigen bølle med et temperamentsproblem. Men mange af de film, han var involveret i, vandt stribevis af priser og tjente millioner af dollars, så Harvey Weinsteins opførsel blev aldrig noget, der fik reelle konsekvenser for ham.

Det var indtil to journalister, Megan Twohey og Jodi Kantor fra The New York Times, besluttede at undersøge et tip fra en kvinde, der påstod, at hun år forinden var blevet voldtaget af Weinstein, da hun var en ung og håbefuld skuespiller i starten af 20’erne. Det ledte til en længere efterforskning, og i 2017 publicerede New York Times Twohey og Kantors artikel, hvor man kunne læse, at Harvey Weinstein i årtier systematisk havde misbrugt kvinder, mens omverdenen lukkede øjnene.

Da The New Yorker udgav en lignende artikel fem dage senere, der underbyggede beskyldningerne mod Weinstein, var verden ændret for evigt. De to artikler blev dødsstødet for den ellers så magtfulde filmproducer og var med til at starte en bevægelse, #MeToo, der har skabt efterdønninger i det meste af den vestlige verden.

Megan Twohey og Jodi Kantor modtog begge en Pulitzer for deres arbejde – Ronan Farrow, der stod bag artiklen i The New Yorker, fik i øvrigt også en Pulitzer for hans arbejde. ’She said’ er fortællingen om, hvordan Megan Twohey og Jodi Kantor fik succes med at fortælle den historie, som Harvey Weinstein aldrig troede ville komme frem.

’She said’ hører ind under en af mine absolutte favorit-genrer, når det gælder film. Der er noget tiltalende ved historien om journalister, der utrætteligt kæmper mod overmagten for at fortælle omverdenen om skjulte forbrydelser og elitens magtmisbrug, som i ’Spotlight’ fra 2015 eller ’ All the President’s Men’ fra 1976. Så jeg er muligvis en smule forudindtaget, men ’She said’ indeholder alle de elementer, som jeg normalt er til fals for.

Der har været skrevet meget om Harvey Weinstein, så det er næsten forfriskende, hvor lidt han får lov at fylde i denne film. Han kunne nemt havde været fortalt som et frådende monster i morgenkåbe, der nådesløst gik efter de unge kvinder, han fik lokket ind på sit hotelværelse, men fokus er i stedet på Twohey og Kantor, og de kvinder, der kæmper tilbage ved at fortælle deres historie.

’She said’ er en solid film, der gav mig et nyt perspektiv på historien om Harvey Weinsteins fald. Se den, hvis du trænger til en fornyet tro på den betydning ordentlig og velfunderet journalistik stadig kan have, selv når det ser ud til, at mediebilledet er oversvømmet af clickbait og høtyve.

She Said kan streames på SkyShowtime og TV2 Play|SkyShowtime