Genre: Animation, Action
Biografpremiere: 13. december 2018
Medvirkende: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, John Mulaney og Nicolas Cage
Instruktør: Bob Persichetti, Peter Ramsay, Rodney Rothman
Manuskript: Bo Hr. Hansen, Nikolaj Arcel og Mikkel Nørgaard
Længde: 116 min

Siden Tobey Maguire iklædte sig den røde dragt i 2002, har vi set ikke mindre end tre forskellige versioner af Spider-Man på det store lærred. Det kunne man måske mene var en smule i overkanten. Ikke desto mindre, så kommer der nu en animeret version af den unge helt i biografen.

I Spider-Man: Into the Spider-Verse er det dog ikke Peter Parker, der er i fokus, men i stedet teenageren Miles Morales. Han bor i Brooklyn med sin mor og far og har akkurat lige så mange problemer med puberteten, som den unge Peter Parker havde inden han blev bidt af den famøse radioaktive edderkop.

Ja, for selvom fokus er på Miles Morales, så findes den velkendte Spider-Man stadig. Han har efterhånden en del år på bagen som kriminalitetsbekæmper. Han er så populær, at der udgives tegneserier om ham, hans billede er på morgenmadspakker og han har endda udgivet sit eget julealbum.

På trods af, at det efterhånden er en del år siden, at Peter Parker blev til Spider-Man, så er der ikke andre, der er rendt ind i de radioaktive edderkopper. Det ændrer sig dog en sen nat, hvor Miles er taget på graffiti-togt i kloakken sammen med sin onkel. Snart oplever han samme symptomer som hr. Parker og udvikler (næsten) samme superkræfter.

Imens har superskurken Kingpin igangsat et større projekt med en atomdrevet superpartikelaccelerator, der åbner en portal til flere paralleluniverser og tiltrækker forskellige versioner af Spider-Man, herunder en ældre Peter Parker, Spider Gwen, Spider Noir, Spider Ham og anime-karakteren Peni Parker. Miles for brug for hjælp fra dem alle inden Kingpins projekt ender med at ødelægge virkeligheden for dem alle sammen.

Puster nyt liv i genren

To af folkene bag ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ er Phil Lord og Christopher Miller, der også har haft en finger i spillet i film som LEGO: The Movie (2014) og 21 Jump Street (2012) samt dens efterfølger. De har en humor, som passer perfekt i en film som denne og i det hele taget føles denne film som et frisk pust i en genre, der ærlig talt har haft brug for det i et stykke tid. Den puster også nyt liv i karakteren Spider-Man og jeg håber, at der kommer mange flere historier med Miles Morales i hovedrollen.

Den visuelle stil inkorporerer formatet fra tegneseriehæfterne på en måde, der både gav mig et smil på læben og rent faktisk bruges aktivt til at fortælle historien.

Udover en flot fortalt historie, så er det et varieret og dygtigt skuespillerhold, der lægger stemme til. Der er flere kendte skuespillere som eksempelvis Chris Pine, der kortvarigt dukker op som Peter Parker og Nicholas Cage, der spiller Noir-versionen af Spider-Man. Der er også flere oscarnominerede skuespillere på holdet.

Historien om Miles er rørende, sjov, spændende og en helt masse andre positive tillægsord. Jeg kunne dog være bekymret for filmen finder sit rette publikum, men hvis man nogensinde har set en superheltefilm og ikke løbet skrigende bort, så skylder man sig selv at se denne film.