En musical om USAs første finansminister lyder ikke ligefrem som noget, folk vil ligge i kø for. Men efter premieren på Broadway i 2015 gik der ikke længe før ‘Hamilton’ var en af de mest populære musicals i New York og blev et kulturfænomen, hvor fans i hele verden lyttede til musikken hjemme i deres egne stuer. Den daværende amerikanske præsident, Barack Obama så stykket flere gange, og roste det til skyerne. Det var han bestemt ikke den eneste, der gjorde, og folk rejste gerne langt for at have en lille chance for at se det populære stykke. Der er kommet opsætninger Hamilton i blandt andet Los Angeles, Australien og selvfølgelig i Europas musical-hovedstad, London.

Men hvad var det, der gjorde dette stykke til noget helt specielt? En del af svaret skal findes hos stykkets skaber, Lin-Manuel Miranda. Han skrev musik og tekst til Broadway-musicalen ‘In the Heights’, som fik premiere i 2008 og blev en gedigen succes, der vandt flere priser. Sidenhen har han blev andet været med til at skrive sange til Disneyfilmen ‘Vaiana’ (2016). Han har været involveret i flere andre projekter som sangskriver og skuespiller.

Inspireret af nyt musik

En anden grund til succesen har været en lettere nytænkning af musical-genren. Her er ikke så mange svulmende ballader og storladne numre. I stedet er musikken inspireret af genrer som jazz, hiphop og R&B. Der har været masser af musicals, der har bragt nyt til genren, men jeg tvivler på, at nogen gjorde det med så stor gennemslagskraft som ‘Hamilton’. Eller jo, det kan jeg faktisk godt, for mere ved jeg faktisk ikke om musicals, men der er ihvertfald ingen tvivl om, at den havde succes, som er meget få opsætninger forundt.

Daveed Diggs, Okieriete Onaodowan, Lin-Manuel Miranda, Leslie Odom Jr og Anthony Ramos i Hamilton | Foto Disney

Plottet bygger på virkelige historiske begivenheder med hovedsageligt kridhvide mænd. Men de medvirkende har næsten alle en anden etnicitet end hvid. Den eneste hvide er stykkets største skurk, den engelske konge, George III, her spillet af Jonathan Groff, der blandt er kendt som stemmen bag Kristoff i Disneyfilmen Frost 1 og 2. Flere af de medvirkende har sidenhen fået succes med andre projekter. Specielt er Lin-Manuel Miranda blevet et velkendt navn, men også andre som Daveed Diggs, der medvirker i Netflixserien ‘Snowpiercer’.

Lockdown-buddy

I juni 2016 blev ‘Hamilton’ optaget til, hvad der skulle have været en biografudgivelse senere hen. Men corona-virussen satte en stopper for den plan og derfor valgte Disney at lægge filmen op på deres helt nye streamingtjeneste, Disney+ til stor glæde for mange, der var ramt af lockdowns rundt omkring. Hamilton blev ret hurtigt min egen lockdown-buddy, som blev sat på, når humøret eller koncentrationen var lav og trængte til et boost.

Du skal se Hamilton hvis du har hang til ørehængende musik, en spændende historie, en god omgang virkelighedsflugt (hvem har ikke det i disse dage) og en smule amerikansk historie. Der er selvfølgelig taget visse kunstneristiske friheder, men ‘Hamilton’ bygger selvfølgelig på den virkelige Alexander Hamilton, der var USAs første finansminister. Derfor kan det også være et glimrende afsæt til at sætte sig mere ind i amerikansk historie og på den måde har man lige pludselig brugt sin lockdown til at blive klogere. Det er da ikke helt skidt.

Hamilton kan streames på Disney+.