Paddington er en lille (og genkendelig) bjørn, der har rejst langt for at finde et hjem hos familien Brown i London. Lige meget om man har læst de originale historier eller ej, så vækker han straks genkendelse med hans røde hat og blå frakke.

På trods af en stor kærlighed for London og engelsk kultur, så har Paddington aldrig slået rod hos mig. Jeg har besøgt undergrundstationen med samme navn og købt en Paddington-bamse til min ældste, men der stoppede bekendtskabet indtil for ganske nyligt.

Den berygtede lockdown har efterhånden varet et par uger og med to børn under 6 og to forældre, der også gerne skulle passe deres arbejde, så er der blevet set en hel del Netflix. Der faldt min søn på 5 år over et billede af Paddington 2 (2017), og blev begejstret over, at der var lavet en film om den samme bjørn, som han havde haft i bamseversion, så længe han kunne huske.

Filmen vakte så stor glæde, at den efterhånden er blevet set tre gange i løbet af den sidste uge. Netflix har heldigvis også Paddington fra 2014 liggende, som blev set med ligeså stor glæde.

I Danmark er vi jo vant til at få undertekster på udenlandske film, så det kan være en sær oplevelse at se en dubbet version, hvor nogle af ens yndlingsskuespillere pludselig taler et andet sprog. Ikke desto mindre, så blev det med dansk tale og charmen fra den originale skinner stadig igennem i den danske version.

De fleste børn vil genkende den danske stemme bag Paddington, nemlig Hr. Skæg fra Ramasjang. Han gør det faktisk ganske udmærket med en tydelig barnlig begejstring og uskyldighed. Det er dog svært at slå britiske Ben Whishaw, som ligger stemme til originalen. Ben Whishaw overtog rollen, da Colin Firth takkede nej, fordi han ikke mente, at han havde den rette stemme.

Begge film oser af god historiefortælling, hvor Paddington har stort talent for at komme galt afsted. Der fører til en masse sjove episoder, som fik både børn og voksne til at klukke herhjemme. Paddington har lært hjemmefra, at man kommer længst ved at være høflig, rar og tro på det gode i alle. Hvis man tilsætter en god portion uskyldighed og uvidenhed og britiske skikke (hvad er egentlig formålet med en elektrisk tandbørste, hvis man ikke skal rense ører med den), hvilket fører til både komik og rørende scener i begge film. Der er desuden en perlerække af store engelske skuespillere på rollelisten, blandt andet Hugh Grant, der gør det mildest talt formidabelt som skurk i 2’eren.

Paddington (2014) kan streames på: Netflix, HBO Nordic, Filmstriben (gratis) og C More

Paddington 2 (2017) kan streames på: Netflix, C More og Filmstriben (gratis)

Se traileren til Paddington 2014:

Se traileren til Paddington 2: