Der er ikke noget, der kan samle folk som store sportsbegivenheder. Den nylige håndboldturnering i Egypten, der endte med sejr til det danske herrelandshold, var et pust i en lidt for tung hverdag, hvor man næsten kunne glemme corona. Selv om vi ikke kunne vise flaget som publikum til kampene, så føltes alting næsten som det plejede hjemme i stuerne, hvor der blev heppet og skreget af glæde hos de fleste.

De fleste er desværre bare ikke rigtig mig. Jeg opdagede først, at der foregik noget sportshalløj, da en veninde sendte en begejstret snapchat under semifinalen. I et par dage var jeg i tvivl om det var EM eller VM indtil jeg kom i tanke om at lokationen i Egypten måtte betyde, at det var VM.

Men ligeså meget som jeg keder mig bravt under enhver sportskamp, ligeså begejstret er jeg for velkomponerede sportsdokumentarer. Herunder kan du se fire film, som jeg til enhver tid hellere ville se end en ‘ægte’ sportskamp.

1. The Last Dance/Den sidste turnering (2020)

The Last Dance er ikke én film, men en hel serie om et af de bedste baskethold nogensinde. Stjernespillere som Dennis Rodman og Michael Jordan var fantastiske spillere, men havde også så store personligheder, som rakte langt ud over banen. Det er fascinerende at få fortællingen om mesterholdets sidste turnering, hvor alle troede, at de var færdige, men de kæmpede for fasttømre deres plads i historien og vinde en sidste turnering.

The Last Dance kan streames på Netflix

2. Kongernes Fald (2019)

Ole Olsen er kongen af dansk speedway og gjorde sporten stor i Danmark, da han havde sin storhedstid. Da den nye generation begyndte at komme frem, kom der dog ridser i lakken og rivaliseringen mellem de danske kørere begyndte at vise sit grimme ansigt. Hans Nielsen, Ole Olsen og Erik Gundersen skulle kæmpe om tronen, hvor der kun var plads til en. Kongernes fald er dansk dokumentar, når det er bedst og holdt mig limet til skærmen på trods af, at speedway dårligt kunne interessere mig mindre.

Kongernes Fald kan blandt andet lejes på viaplay.dk

3. Jernhårde Ladies (2009)

Mens amerikanere havde Michael Jordan som den ultimative sportsstjerne i 90’erne, så havde Danmark håndboldspilleren Anja Andersen. Hun havde et talent, der var svært at matche, men samtidig havde hun også et temperament, der slog gnister og komm til at stå vejen. Jernhårde Ladies er historien om, hvordan Ulrik Wilbek, Anja Andersen og resten af de jernhårde ladies samlede Danmark om en sportsgren, som kun få interesserede sig for før.

Jernhårde Ladies kan streames gratis på filmstriben.dk

4. Ikaros/Icarus (2017)

Ikaros er den slags sportsdokumentar, hvor du sidder på kanten af sædet af de helt forkerte grunde. Instruktøren Brian Fogel er amatørcyklist og satte sig for at prøve samme dopingprogram som Lance Armstrong. Derefter ville han se, hvor nemt det var at snyde systemet og komme ren igennem en dopingprøve, selvom man har kroppen fuld af stoffer. Men dokumentaren tager en drejning, da han møder en russisk læge, der afslører hemmeligheder, som ryster sportsverdenen i sin grundvold.

Icarus kan streames på Netflix