Hvert år bliver der lavet en shortlist på tre danske film, hvor en af dem skal indsendes som det danske bud på Bedste Udenlandske Film, når Oscarstatuetterne uddeles i Hollywood til februar.

Forleden blev det offentliggjort hvilke tre film, der er vurderet til at være det bedste, som den danske filmbranche kunne præstere i det foregående år. (Reglerne siger, at de nominerede film skal have haft national premiere mellem 1. oktober 2017 og 30. september 2018).

Herunder kan du se de tre bud, som den danske Oscar-komité skal vælge imellem den 20. september. Det er tre stærke og meget forskellige kandidater, der hver især kunne være en spændende Oscar-kandidat.

‘Vinterbrødre’ af Hlynur Pálmason (2017)

‘Vinterbrødre’ havde premiere 7. december sidste år og blev af mange kåret til årets danske film. Den handler om 2 brødre, der arbejder i et kalkbrud i en kold vinter. Det er en hård fortælling om kærlighed og begær med en blændende smuk billedside.

‘Vinterbrødre’ er smuk, men svært tilgængelig og jeg tror, at den vil få det svært blandt mere kommercielle film. Det er en kunstfilm, der formår at udfordre filmmediet, og den er bestemt seværdig.

‘Lykke-Per’ af Bille August (2018)

‘Lykke-Per’ har premiere i morgen (30. august) og tager udgangspunkt i en af de største værker i dansk litteraturhistorie. Henrik Pontoppidan skrev sit delvist selvbiografiske hovedværk omkring århundredeskiftet, der udkom i første udgave i 1898.

Det ligner ligeledes et hovedværk fra instruktør Bille August, der i flere interviews om filmen har talt om sit eget problematiske forhold til sin far. Det er en storslået film, med en overvældende billedserie, der er med til at fortælle en historie om Danmark. Den ville være det sikre, omend lidt kedelige bud på en dansk Oscarkandidat.

‘Den skyldige’ af Gustav Möller (2018)

‘Den skyldige’ er efter min mening det bedste bud på en dansk Oscar til februar. Filmen, der har Jacob Cedergren i den altoverskyggende hovedrolle, er uden tvivl årets danske film indtil videre. Filmen er en publikumssucces både herhjemme og i udlandet, og har vundet flere internationale priser.

‘Den skyldige’ er mesterligt filmhåndværk, hvor jeg sad på kanten af sædet fra start til slut. Både Jacob Cedergren, der spiller frustreret 112-operatør, og Jessica Dinnage, der spiller den desperate kvinde i den anden ende af røret, er med til at give en skarp historie en følelsesmæssig dybde, til det, der dybest set er en 90 minutters telefonsamtale.

Jeg hepper på at denne film får lov at gå hele vejen til Oscar-aften i februar.

Headerfoto er fra Lykke-Per | Foto: Rolf Konow/Nordisk Film